Té les mateixes característiques que el coaching (procés de canvi per aconseguir objectius d’una manera més ràpida i eficient), però els objectius són de salut. El coaching salut s’aplica a persones sanes i a professionals de la salut perquè adoptin estils de vida més saludables i es cuidin més. I a pacients amb malalties cròniques (n’hi ha que no es curen) perquè canviïn la seva actitud: fer que la malaltia interfereixi el mínim en la seva vida personal. Els familiars de pacients també poden beneficiar-se d’aquesta metodologia.
El coach (professional que aplica el coaching) facilita que el client i pacient es plantegi quines àrees de la seva salut vol millorar: factors de risc, control malaltia, tractaments… i l’acompanya perquè aconsegueixi el canvi desitjat. Tant els professionals de la salut com els pacients ja saben el que és el millor per a ells, només cal ajudar-los a trobar la manera d’aconseguir-ho.
En general els objectius de millora es divideixen en dos tipus: els d’evitar algun hàbit que no convé, com menjar dolços o fumar, i els d’aconseguir implementar alguna activitat com fer exercici, relaxació... En el coaching per a pacients, els objectius acostumen a estar més relacionats amb alguna disfunció que obliga a fer un canvi per a prevenir o tractar una malaltia. En tots els casos la motivació és bàsica per aconseguir-ho.
Alguns exemples d’objectius d’autocura dels professionals de la salut:
Alguns exemples d’objectius de millora de la salut dels pacients:
Durada de les sessions individuals i del procés de coaching: